Op onderstaande kaart kan je de 519 huizen zien die sinds 2014 door Belgen gesponsord werden. Zoom gerust in op de kaart en klik op een pointer. Op iedere locatie kan je de naam en een foto zien van het gezin dat een microkrediet kreeg en een nieuw huis bouwt of gebouwd heeft met hulp van Banglabari. Je kan de foto ook telkens vergroten door er op te klikken.

Onderaan de kaart vind je een lijst met alle huizen en donateurs. Er is ook een zoekvenster waar je zoekopdrachten kan geven (bv. naam van je school/familie/organisatie of het huisnummer als je dit weet). Ook hier kan je op de foto klikken of als je op het huisnummer klikt zie je de exacte locatie op kaart.

Elke donateur ontvangt ook per e-mail gegevens en  foto’s van het gezin dat ze gesteund hebben. Mocht dit toch niet gebeurd zijn, gelieve ons te contacteren!

We zijn bijzonder trots op dit resultaat. Dat is ook de Bengaalse overheid niet ontgaan en ondertussen hebben zij zelf ons systeem van microkredieten voor een huis  “gekopieerd” van ons en wettelijk mogelijk gemaakt voor alle Bengaalse NGO’s. Dit is eigenlijk schitterend nieuws! Ons systeem wordt dus letterlijk “geïnstitutionaliseerd”.

Dit betekent ook dat wij zelf besloten hebben dit systeem stop te zetten omdat het nu ook door de overheid aangeboden wordt. Daardoor kunnen wij ons concentreren op een nieuwe uitdaging: ecologisch bouwen. Wie ooit in Bangladesh is geweest weet dat de steenfabrieken een enorme bron van vervuiling zijn. Ook de werkomstandigheden zijn bedenkelijk. Willem en zijn ploeg werken hard aan een milieuvriendelijk alternatief in de vorm van onder druk geperste leemblokken (CSEB). De eerste resultaten en eco-huizen zijn er al, maar het blijft een hele uitdaging om dit ook verder te kunnen opschalen. Ook de corona-crisis maakt het niet gemakkelijk. Maar we zetten door!

We zullen dus op deze klassieke wijze geen huizen meer bouwen (en dus ook niet meer toekennen aan verenigingen, scholen, individuen). Later volgt meer nieuws hoe we een nieuw systeem opzetten voor de ecobouw. Maar we zijn heel blij dat we dit schitterende resultaat in 5 jaar tijd konden realiseren! Alle giften sinds 2020 gebruiken we nu om de ecoblocks te kunnen maken en voor steun aan de andere kamers in ons huis: BhaloBangla, Banglaboost, de broeders van Taizé in Bangladesh en ons borduuratelier Asha. Het komt dus nog steeds héél goed terecht!

Laatst bijgewerkt op 6 juni 2021